2ο Σύστημα Προσκόπων Βύρωνα
Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική οργάνωση.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Λυκόπουλα (7-11 ετών)

 

Λυκόπουλα ονομάζονται τα παιδιά από 7-11 ετών, δηλαδή από τη Β' έως την Ε' Δημοτικού.

Η αγέλη Λυκοπούλων έχει στόχο να ικανοποιεί τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών, να θεμελιώσει ηθικά τα Λυκόπουλα και να βοηθάει στο χτίσιμο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με την ενασχόληση με τους 5 τομείς δραστηριοτήτων για να επιτύχει τη διαπαιδαγώγηση.


Κάθε μήνα τα λυκόπουλα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο ύπαιθρο (περιπάτους, εκδρομές), στην πόλη (παιχνίδια πόλης, επισκέψεις σε μουσεία) αλλά και στην εστία/λέσχη/προσκοπείο. Ένα παιχνίδι με κανόνες και αρχές, ένα παιχνίδι που παίζεται στην ύπαιθρο, στην πόλη και την κοινωνία, είναι ομαδικό και προσφέρει έντονες συγκινήσεις!

Η ζωή στην Αγέλη είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι ....Πρόσκοποι (11-15 ετών)
Παιδιά που συμπλήρωσαν το 11ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 15ο εντάσσονται στην Ομάδα Προσκόπων. Στην Ομάδα Προσκόπων συνεχίζεται η διαπαιδαγώγηση, που άρχισε στην Αγέλη Λυκοπούλων, τα παιδιά μαθαίνουν πιο εντατικά και βιωματικά προσκοπικές γνώσεις και τις κάνουν πράξη αποκτώντας απίστευτες εμπειρίες.

Οι Πρόσκοποι είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 - 15 ετών, που οργανώνονται σε αυτοδιοικούμενες παρέες 6-9 παιδιών, τις Ενωμοτίες οι οποίες έχουν ονόματα ζώων. Η Ενωμοτία κατευθύνεται και αντιπροσωπεύεται από τον Ενωμοτάρχη, που αναδεικνύεται από τα μέλη της Ενωμοτίας στην αρχή της κάθε Προσκοπικής χρονιάς.

Η ζωή στην Ομάδα είναι μια ατελείωτη περιπέτεια....


Ανιχνευτές (15-18 ετών)

Έφηβοι που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, μαθητές της Α' Τάξης του Λυκείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο εντάσσονται στην Κοινότητα Ανιχνευτών (Κ.Α.). Τα μέλη της Κ.Α. καλούνται Ανιχνευτές.

 

Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι 'Έλληνες πολίτες, χρήσιμοι στην Πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.
Το πρόγραμμα της Κοινότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών και αποφασίζεται και οργανώνεται από τους ίδιους.


Η ζωή στην Κοινότητα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι....


Προσκοπικό Δίκτυο (19-30 ετών)

Ο σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 19 - 30 ετών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να γίνουν Βαθμοφόροι του ΣΕΠ, σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία.

Στόχος του είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, την ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, την υποστήριξη στις ανησυχίες τους, την διέξοδο στους προβληματισμούς τους και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη των στοιχείων της προσωπικότητάς τους.


Εμείς και οι Άλλοι ....